Kategórie
 
 
 
 
 
 

Tatinove recepty pre celú rodinu - Ryžová kaša

Tatinove recepty pre celú rodinu - Ryžová kaša

Autor: Loveki.sk          Dátum: 20.10.2020

Keď nadíde čas prvých príkrmov, mnohí rodičia sú unavení z vymýšľania plnohodnotného menu pre deti, a zvlášť pre nich samotných.  Nebolo by skvelé navariť naraz pre všetkých- deti aj nás dospelých?

Nie sme síce špecialisti na výživu, ale sme veľkí gurmáni a snažíme sa jesť racionálne a čo najzdravšie. Naše recepty sú rýchle, vhodné pre celú rodinu a vyrobené z plnohodnotných surovín.

 

Raňajkové kaše pre celú rodinu z jedného hrnca

Kaše sú skvelým spôsobom ako začať deň nielen pre nás rodičov, ale najmä pre bábätká a staršie deti. Ráno zahrejú, sú ľahko stráviteľné, dodajú telu potrebnú energiu, vlákninu a minerály. A navyše sú aj veľmi chutné.  Dajú sa pripraviť na x- spôsobov pridaním čerstvého ovocia, orieškového masla, sušeného ovocia, či orieškov. Fantázii sa medze nekladú.


Vedeli ste? Čím viac sa obilnina spracováva na vločky, krupicu či instantné kaše, tým menej výživných látok v nej zostáva.


Príprava kaše z celého zrna je naozaj veľmi jednoduchá, zvládne ju naozaj každý - tak prečo sa o tieto živiny pripraviť?

Jednoduché kombinácie a čisté chute by mali byť základom stravovania bábätiek. Spočiatku nie je potrebné učiť bábätká jesť kaše ochutené ovocím, pretože to ich nedozretý tráviaci systém môže zaťažiť. Kašu určenú najmenším stačí dochutiť ghee maslom, rastlinným olejom, škoricou (od 12m), príp. vanilkovým luskom (od 10m). 

Pred varením je dôležité obilninu fermentovať (okrem pšena- to stačí ráno spariť vriacou vodou). Z obalovej vrstvy obilniny sa tak odbúra kyselina fytová, ktorá viaže minerálne látky a bielkoviny a kaša bude mať oveľa vyššiu výživovú hodnotu.

 

 

RECEPT: Ryžová kaša pre 3 hladné krky

  1. Večer pred spaním nasypeme hrnček basmati ryže do nádoby a zalejeme vodou. Na noc uložíme do chladničky.
  2. Ráno ryžu premyjeme vodou a dáme do hrnca. Zalejeme 4 hrnčkami vody a varíme do zmäknutia. Celé to potrvá to len chvíľku, keďže sa ryža cez noc fermentovala.
  3. Následne vymixujeme dohladka. Ak je kaša veľmi hustá, prilejeme ešte prevarenú vodu z kanvice.
  4. Kašu prelejeme do 3 misiek. 
  5. Do kaše pre bábätko zamiešame rastlinný olej/ghee maslo/škoricu/vanilku, do kaše pre väčšie dieťa orieškový krém. Kašu pre rodičov dochutíme podľa chute ovocím, orieškovým maslom, alebo javorovým sirupom. 

 

TIP: Ak si do kaše nastrúhate ďatle, kašu nemusíte vôbec sladiť.


Prajeme dobrú chuť!

 

TIP: Miške sme raňajky naservírovali v jej obľúbenej miske. Tú jej, ale aj veľa iných si môžete pozrieť tu :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia