Kategórie
 
 
 
 
 
 

Výbavička pre bábätko - čo nakúpiť v predstihu a čo počká na neskôr?

Výbavička pre bábätko - čo nakúpiť v predstihu a čo počká na neskôr?

Prípravy na príchod bábätka sú spojené s nákupom výbavičky. Obzvlášť prvorodičky sa snažia prichystať rodinné hniezdo tak, aby malému človiečikovi naozaj nič nechýbalo. Naproti tomu mamičky, ktoré doma už nejaké to dieťatko majú sa zhodujú v tom, že nie všetko, čo sa označuje ako „must have“, reálne aj využili.

Internet a sociálne siete na nás dennodenne chrlia množstvo informácií o tom, čo by nastávajúci rodičia mali ešte pred príchodom nového človiečika zabezpečiť, nachystať, nakúpiť. Prirodzene, je ťažké odolať výhodným ponukám a radám, avšak naozaj potrebujete 5 kusov bodyčiek veľkosti 52 a najmodernejší kolotoč nad postieľku so zvukom bieleho šumu? Môže sa totiž ľahko stať, že bábätko sa narodí väčšie ako je bežné a spať bude s vami v posteli... Každé dieťa je iné a nech by sme sa akokoľvek snažili, na jeho príchod sa nemožno pripraviť stopercentne. Bez čoho sa teda nezaobídete, a naopak, s nákupom ktorých vecí radšej istú dobu počkať /a ušetriť/?

 

Čo využijete hneď:

Oblečenie

Na začiatok vám postačí pár kúskov oblečenia vo veľkosti 56 – je však dobré riadiť sa odhadovanou váhou dieťatka. Vyhnite sa nákupu úzkych strihov, ktoré sa ťažko prevliekajú cez hlavičku. Pri nákupe sa tiež riaďte ročným obdobím. Na začiatok vám celkom postačí:

  • 10 ks bodyčiek s krátkym, príp. dlhým rukávom
  • 3 ks dupačky
  • 3 ks overal
  • 2 ks tenšia čiapočka
  • 4 páry ponožiek
  • 2 ks tenký svetrík alebo mikinka /ideálne na zips, alebo gombíky, nie cez hlavu/

 

Zimné bábätko potrebuje k tomu:

  • 1-2 ks zimná kombinéza /ideálne s rukavičkami/
  • 2 ks teplá zimná čiapočka
  • 2 ks pančuchy
  • 2 ks teplejšia mikina či svetrík
  • fusak a deka

 


Plienky

Nemusíte sa zásobiť plienkami len preto, že sú v akcii. Môže sa stať, že mu daná značka nesadne a vám zostane doma množstvo plienok, ktoré vôbec nevyužijete. Postačia vám 2 balenia /počítajte s počtom 8 minutých plienok na deň/.

 

Vanička alebo vedierko na kúpanie

Väčšina detí vodu miluje a postupom času si z kúpania urobíte rituál, ktorý bude patriť len vám. Je na vás, ktorú variantu zvolíte pre maximálne pohodlie svojho bábätka.

 

Miesto ideálne na prebaľovanie

Pred kúpou zvážte priestorové možnosti vášho domu či bytu. Na základe toho sa ľahšie rozhodnete buď pre prebaľovací pult, alebo podložku. Je dôležité myslieť na to, aby ste mali dostatok miesta na odloženie plienok, krémikov na zapareniny a vlhčené obrúsky.

 

Postieľka/ hniezdočko/ mantinel

Základom je postieľka a kvalitný matrac. Aby sa bábätko cítilo príjemne, môžete prikúpiť mäkký mantinel, ktorý dieťatko ochráni a zabráni vypadávaniu predmetov z postieľky. Niektoré mamičky nedajú dopustiť na hniezdo, ktoré navodí novorodencovi pocit bezpečia a poslúži vám aj dlho po narodení.

 

Kočík a autosedačka /vajíčko/

Už prvá cesta z pôrodnice si vyžaduje, aby ste svoje bábätko v niečom odniesli. Autosedačka je teda nevyhnutnosťou. Hlboký kočík si vyberajte nielen na základe dizajnu či farby, ale zvážte tiež to, v akom prostredí bývate a po akých /ne/cestách budete svojho drobca voziť.

 

TIP: Používanie vajíčka si vopred doma „na nečisto“ odskúšajte, vyhnete sa tak stresových momentov pri odchode z nemocnice.

 

Čo neskôr:

Odsávačka mlieka

Samozrejme, mamičky, ktoré majú problémy s dojčením, odsávačku (elektrickú, alebo manuálnu) využijú, avšak kupovať ju pred pôrodom je istým spôsobom zbytočné, nakoľko väčšina žien sa zaobíde aj bez nej. Naviac, priamo v pôrodnici si môžete odsávačku aj zapožičať.

 

Hracia deka

Sú farebné, s nádhernými detskými motívmi a interaktívne prvky dieťatko určite musia zaujať. Zatiaľ čo niektorí rodičia na hracie deky nedajú dopustiť, u iných zapadajú prachom a dajú prednosť skôr hracím podložkám či podlahovému puzzle, ktoré poslúži zároveň ako koberec.

 

Vankúš, perinka a návliečky do detskej postieľky

Dôvodov je hneď niekoľko. Jednak sa vysoko odporúča bábätko po narodení ničím neprikrývať, spanie na vankúši tiež príde na rad až od vyššieho veku a existuje aj možnosť, že dieťatko bude spávať s vami vo veľkej posteli.

 

Cestovná postieľka

Pokiaľ často cestujete a presúvate sa, môže sa zdať postieľka ako nevyhnutnosť. Avšak! S jej cestovnou verziou radšej nejakú dobu vyčkajte. V prvých mesiacoch s novorodencom toho veľa neprecestujete a ak áno, môže vám na tento účel celkom slušne postačiť vanička z hlbokého kočíka alebo hniezdočko, ku ktorému je tiež možné dokúpiť cestovnú tašku- bábätko sa tak kdekoľvek cíti ako doma.

 

Hračky

Pre dievčatko bábiky, pre chlapčeka autíčka, k tomu milého mojkáčika do postieľky. S množstvom hračiek sa pri nákupoch kroťte. Jednak bábätko toho na začiatok veľa nepotrebuje a určite vás zásobia aj novopečení starí rodičia a priatelia.

 

Priveľa kozmetiky

Po narodení je pokožka dieťatka citlivá a neodporúča sa používať veľa kozmetických prípravkov. Ideálne je mať v zásobe len zopár produktov špeciálne určených pre potreby novorodenca, a až po ich odskúšaní kupovať nové.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia